Zsgyár és környéke

A Zsgyári üdülőközpontot varázslatos fekvése miatt a Tátra gyöngyszemének is nevezik, a közeli barlangoknak, kulturális és történelmi műemlékeknek, termálfürdőknek köszönhetően itt mindenki találhat magának való szórakozást.

Turisztika

Zsgyár (Ždiar) a Tátra alatti barázdában fekszik, ahol észak felől a Szepesi dombok határolják, keletről a Keleti Tátra, nyugatról Lengyelország, a falu déli határvonalát pedig a Magas és Bélai Tátra (Belianske Tatry) hegyvonulata alkotja. A Bélai-Tátrát 1978-ban a Tátrai Nemzeti Park igazgatósága lezárt természetvédelmi területté nyilvánította. Bélai Tátra, másként Bélai-havasok, mintegy 14 km hosszú mészkőhegység, legmagasabb csúcsa a Holló-kő (Havran), legjellegzetesebb csúcsa a Sirató/Határ-hegy (Ždiarska vidla), mindkettő felejthetetlen panorámát nyújt az ide látogatónak. Zsgyár a közkedvelt gyalogtúrák kiindulópontja: a Bélai havasokba, a Szepesi Magurába (Spišská Magura), a Lublói hegységbe (Ľubovnianske vrchoviny) és a Pieninekbe (Pieniny). Télen a síelők a Szepesi-Magura sífutó pályáin csodálhatják meg a gyönyörű természetet. A turisztika szerelmesei nem hadhatják ki a Fehér-völgy (Monkova dolina) keresztül vezető tanösvényt, amely Zsgyár falut össze köti a Sirató-csorbával és a Kopa-hágóval. A Bélai-havasok hegygerincén át a gyalogtúrázók elindulhatnak Barlangliget felé (Tatranská kotlina), Javorinai túrára (Tatranská Javorina), vagy meglátogathatják Lengyelország kedvelt kirándulócélpontját a Tátra legnagyobb tavával a Halas-tóval (Morskie Oko).

Zsgyár a tátrai gyalogtúrák kiváló kiindulópontja, a túrák iránt érdeklődők végigjárhatják a Poduplaszki – völgyet, amely a 10 km-es hosszával a Magas-Tátra legkiterjedtebb völgye, amelyet ősszel egyben a legfotogénebb tátrai völgynek is tartják. A túra kiindulópontja a földi függővasút végállomásánál a Tarajkán kezdődik és folytatódik a piros turistajelzés mentén a Tar-patak fölötti átjáróig. Gyönyörű panoráma tárul elénk a Lomnici-csúcson, a Magas-Tátra második legmagasabb csúcsán, a tátrai völgyek vonzerejét a látványos vízesések is növelik. Turisztikai érdekességnek számít a Barlangliget (Tatranská kotlina) település felett található Bélai cseppkőbarlang (Belianska jaskyňa), mivel ez Tátra egyetlen látogatható barlangja.

Síelés

Zsgyár és környéke ideális síelési lehetőséget nyújt az egész családnak, szállásunkat elsősorban gyermekes családok, a nyári és a téli turisztika, a sílesiklás és a sífutás szerelmeseinek ajánljuk. A Bélai-Tátra hegylábának északi fekvésű lejtői nagyon jó lehetőséggel bírnak a hómegtartás szempontjából, ezért is ezek a terepek megfelelő feltételeket nyújtanak a síelésre, modern síközpontok széleskörű sport lehetőségeket nyújtanak a vendégek számára.

Attrakciók

Ha nem kedvez az időjárás, akkor a gyalogtúrák és síelés mellett, nyári időszakban a szabadtéri programok széles palettája áll rendelkezésükre az idelátogatóknak, megtekinthetik a helyi népépítészeti múzeumot, a Zsgyári ház-néprajzi múzeumot, felpróbálhatják a jellegzetes zsgyári népviseletet, vagy akár részt is vehet egy hagyományos Zsgyári menyegzőn. Aki a Tátrában jár, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia az egyedülálló kulturális-történelmi városokba, emlékhelyekre (Késmárk, Lőcse, Szepes-szombat, Szepes vára, Szepesváralja …) Ezenkívül számos adrenalinsportot is kipróbálhat (Bikepark Bachledová, paragliding), a település fő attrakciója a tutajozás a Dunajec-áttörésen fatutajon, amely a Pienini Nemzeti Park mesés és romantikus szorosain át vezet. Ha elfáradt, a közeli termálfürdők egyikében lazíthat, pihenhet, vagy meglátogathatja a lengyel Tátra fővárosát Zakopanét.